Cursus Leren filosoferen over je eigen leven 2

Eerst denken, dan doen

Cursus - Leren filosoferen over je eigen leven 2Om goed over je leven te kunnen filosoferen, zou je moeten beschikken over een aantal filosofische vaardigheden. Twee van de belangrijkste zijn 'vragen stellen' en 'redeneren'. In de cursus oefenen we iedere bijeenkomst een zo'n vaardigheid.

Dat doen we niet in het luchtledige: we koppelen de oefeningen aan de - volgens enkele filosofen - zes belangrijkste vragen van de levenskunst. Denk aan: 'Wanneer geniet ik van het leven?' en 'Wat beweegt mij ten diepste?'

We beginnen iedere les met een filosofische of 'geestelijke' oefening en een toelichting daarop. Daarna onderzoeken we de vragen van de levenskunst ook in gesprek met elkaar.

De cursus bestaat uit 6 tweewekelijkse bijeenkomsten van ± 2 uur.


Praktische cursusinformatie

Deze cursus wordt wellicht vanaf september 2021 opnieuw aangeboden.

Deze cursus kan op maat worden gemaakt voor organisaties of bestaande groepen.Filosofie als Levenskunst

Toen de filosofie ontstond bij de oude Grieken aan de voet van de Akropolis in Athene, was de vraag naar het goede leven het belangrijkste thema. Filosofie was levenskunst. Als je ziek was ging je naar de dokter, als je niet goed in je vel zat naar de filosoof.

Socrates wordt als de oervader van de westerse filosofie gezien, en hij ging met jan en alleman in gesprek over of zij wel het goede wisten en deden.

Vanaf die tijd zijn er altijd filosofen geweest, die hun visie op het goede leven formuleerden. Immers, als de omstandigheden veranderen, heb je ook andere ideeën en begrippen nodig om het leven te kunnen bevatten.


Roerige tijden

En dat geldt zeker voor onze tijd. We leven in roerige tijden, veel is ongewis, niemand weet met zekerheid waar het heen gaat. Klimaatverandering, Trump, enzovoorts. Hoe houd je je nu staande?

© 2021 Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: