Cursus Leren filosoferen over je eigen leven 2

Leren filosoferen over je eigen leven 2

Cursus - Eerst denken, dan doenIn januari 2020 start een nieuwe cursus Leren filosoferen over je eigen leven: Eerst denken, dan doen.

Ook hier staat het zelf (leren) filosoferen over je eigen leven centraal. Maar meer dan in de cursus Leren filosoferen over je eigen leven I, gaan we de theorie koppelen aan de praktijk.

We bestuderen de traditie van de levenskunst en brengen een bepaalde visie direct tot leven door de door die visie voorgestelde oefeningen uit te proberen. Uiteraard gaan we met elkaar filosofisch in gesprek over de thema's, die bij de oefeningen horen.

Het cursusmateriaal wordt een reader. Daarin staan teksten van of over bepaalde filosofen c.q. filosofische stromingen en de bijbehorende oefeningen.

De cursus bestaat uit 6 tweewekelijkse bijeenkomsten van ± 2 uur.


Praktische cursusinformatie

De cursus wordt in ieder geval aangeboden via de Paperclip in Velp: start 20 januari 2020 (de aanmeldlink volgt in december).

In Dieren of Doesburg start ook een cursusgroep bij voldoende aanmeldingen.
Mocht je interesse hebben, laat het svp weten via een bericht. Je zit dan nog nergens aan vast. In december of januari kun je je desgewenst definitief opgeven.

Alle overige praktische informatie volgt in december.

De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers; maximaal 12 deelnemers.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Onze Infobrief verschijnt ongeveer 1 x per maand. Het voordeel: je bent als eerste op de hoogte en kunt als eerste inschrijven op activiteiten.

© 2019 Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update:

Filosofie is 'in'.

En dat is een goede zaak. Goed nadenken kan helpen problemen op te lossen en wellicht belangrijker: te voorkomen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor je eigen leven.

Filosoferen over je eigen leven wordt aangeduid als levenskunst. Hoe beter je die kunst beheerst, hoe beter je jouw leven in de hand kunt nemen.


Levenskunst

Toen de filosofie ontstond bij de oude Grieken aan de voet van de Akropolis in Athene, was levenskunst eigenlijk het enige of belangrijkste thema. Socrates wordt als de oervader van de westerse filosofie gezien, en hij ging met jan en alleman in gesprek over of zij wel het goede wisten en deden.

Vanaf die tijd zijn er altijd filosofen geweest, die hun visie op het goede leven formuleerden. Immers, als de omstandigheden veranderen heb je ook andere ideeën en begrippen nodig om jouw tijd te kunnen bevatten.


Roerige tijden

En dat geldt zeker voor onze tijd. We leven in roerige tijden, veel is ongewis, niemand weet met zekerheid waar het heen gaat. Klimaatverandering, Trump, enzovoorts. Hoe kun je je nu staande houden?