Cursus Leren filosoferen over je eigen leven I

Leren filosoferen over je eigen leven 1

CursusWat leer je?

In de cursus Leren filosoferen over je eigen leven duiken we in de geschiedenis van de levenskunst. We zullen stapsgewijs vanaf de oude Grieken ontdekken wat er zoal over het goede leven is gedacht en gezegd.

In de cursus lezen we samen: Beginnen met filosofie - Met andere ogen kijken naar je eigen leven; door Luc Ferry

Iedere les is er steeds een korte introductie over een filosoof of filosofisch thema. Dat doen we meestal aan de hand van filmpjes. We lezen af en toe fragmenten ván, of inleidingen óver besproken filosofen.
Soms bestaat een deel van de les uit filosofische oefeningen.

Je eindigt de cursus met een poging jouw eigen levensfilosofie te formuleren. Wat is jouw opvatting over het goede leven? Hoe denk je dat te bereiken?


Praktische cursusinformatie

Deze cursus wordt wellicht vanaf september 2021 opnieuw aangeboden.Filosofie is 'in'.

En dat is een goede zaak. Goed nadenken kan helpen problemen op te lossen en wellicht belangrijker: te voorkomen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor je eigen leven.

Filosoferen over je eigen leven wordt aangeduid als levenskunst. Hoe beter je die kunst beheerst, hoe beter je jouw leven in de hand kunt nemen.


Levenskunst

Toen de filosofie ontstond bij de oude Grieken aan de voet van de Akropolis in Athene, was levenskunst eigenlijk het enige of belangrijkste thema. Socrates wordt als de oervader van de westerse filosofie gezien, en hij ging met jan en alleman in gesprek over of zij wel het goede wisten en deden.

Vanaf die tijd zijn er altijd filosofen geweest, die hun visie op het goede leven formuleerden. Immers, als de omstandigheden veranderen heb je ook andere ideeën en begrippen nodig om jouw tijd te kunnen bevatten.


Roerige tijden

En dat geldt zeker voor onze tijd. We leven in roerige tijden, veel is ongewis, niemand weet met zekerheid waar het heen gaat. Klimaatverandering, Trump, enzovoorts. Hoe kun je je nu staande houden?

© 2021 Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: