Cursus Leren filosoferen over je eigen levenFilosofie is 'in'.

En dat is een goede zaak. Goed nadenken kan helpen problemen op te lossen en wellicht belangrijker: te voorkomen. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor je eigen leven.

Filosoferen over je eigen leven wordt aangeduid als levenskunst. Hoe beter je die kunst beheerst, hoe beter je jouw leven in de hand kunt nemen.

Levenskunst

Toen de filosofie ontstond bij de oude Grieken aan de voet van de Akropolis in Athene, was levenskunst eigenlijk het enige of belangrijkste thema. Socrates wordt als de oervader van de westerse filosofie gezien, en hij ging met jan en alleman in gesprek over of zij wel het goede wisten en deden.

Vanaf die tijd zijn er altijd filosofen geweest, die hun visie op het goede leven formuleerden. Immers, als de omstandigheden veranderen heb je ook andere ideeën en begrippen nodig om jouw tijd te kunnen bevatten.

Roerige tijden

En dat geldt zeker voor onze tijd. We leven in roerige tijden, veel is ongewis, niemand weet met zekerheid waar het heen gaat. Klimaatverandering, Trump, enzovoorts. Hoe kun je je nu staande houden?

Wat leer je?

In de cursus Leren filosoferen over je eigen leven duiken we de geschiedenis van de levenskunst in. We zullen stapsgewijs vanaf de oude Grieken ontdekken wat er zoal over het goede leven is gedacht en gezegd.
In de cursus in het najaar van 2018 lazen we samen: Beginnen met filosofie - Met andere ogen kijken naar je eigen leven; Luc Ferry, Arbeiderspers.
Het is nu nog niet bekend of we hetzelfde boek ook gaan lezen in 2019.

We eindigen met een poging onze eigen levensfilosofie te formuleren. Wat is jouw opvatting over het goede leven? Hoe denk je jouw goede leven te bereiken?

Proefles

Om te kijken of deze cursus bij je past, is er een proefles. De datum voor de proefles voor de volgende cursus wordt begin 2019 bekend gemaakt.

Daarin maak je kennis met de manier van werken en kun je met korting het lesboek bestellen.

Onderwerpen die aan bod komen en worden geoefend:
- hoe lees je een filosofische tekst?
- wat gaan we bespreken?
- hoe gaan we met elkaar filosoferen?
- tenslotte, kun je je opgeven voor de cursus en intekenen op de aanschaf van het lesboek met 10% korting.

De proefles en lessen vinden plaats in de Dierense toren aan de Hogestraat 12 in Dieren. Bij voldoende belangstelling organiseren we de cursus ook in Doesburg.

Praktische cursusinformatie

De cursus vindt tweewekelijks plaats op vrijdagavond
van 19.30 - 21.30

Data: de data in het voorjaar van 2019 worden nog bekend gemaakt. Je kunt je alvast aanmelden, dan krijg je een mail als de data bekend zijn

Lokatie
De laokatie is nog onbekend. Het wordt of de Dierense Toren, of het Arsenaal in Doesburg.

Deelname: € 97,00 - incl. koffie, thee en reader.
Het lesboek moet apart worden aangeschaft, maar dat kan gezamenlijk - met korting! (Met dank aan de Readshop Dieren).

Minimaal 5 deelnemers; maximaal 12 deelnemers.

Aanmelden

Via de contactpagina kun je alvast aangeven dat je belangstelling hebt voor deze cursus. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van de data van de proefles en de reguliere lessen.

Geef desgewenst aan of je een voorkeur hebt voor Doesburg. Als er minimaal 12 deelnemers zijn, waarvan er minimaal 6 belangstelling hebben voor Doesburg, probeer ik de cursus ook in Doesburg te organiseren op zaterdagochtend.

N.B. Je krijgt pas een link om te betalen als er voldoende inschrijvingen zijn. Mocht de cursus vanwege te weinig deelname niet doorgaan, dan krijg je daar ook bericht over.


Klik hier als je wilt aanmelden voor de Infobrief. Onze Infobrief verschijnt niet vaker dan 1 x per maand. Het voordeel: je bent als eerste op de hoogte.
© 2019 Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz
Stacks Image 290
Stacks Image 294