Peter Schmitz: filosoof, gespreksleider, dagvoorzitter

Peter Schmitz

praktisch filosoof

Ik leid filosofische gesprekken, zowel individueel als met groepen.
Thema's van deze gesprekken zijn onder andere: levensvragen, zingeving, visie-ontwikkeling en samenwerking.

Daarnaast organiseer ik cursussen filosofie, filosofische café's en gespreksgroepen Levensvragen.


Van september 2017 tot en met december 2019 heb ik veel praktische ervaring opgedaan als
gespreksleider en coördinator bij Bossche sferen, een project van Gemeente 's Hertogenbosch waar nieuwkomers in gesprek gaan met Nederlanders over waarden en normen. In 2021 is er een doorstart van dit project geweest.

Van september 2020 tot en met maart 2022 werkte ik als
vrijwilliger voor D3rde Verdieping ~ Hart voor zingeving. Mensen kunnen hier terecht voor gesprekken over zingeving en levensvragen.

Daarnaast was ik
bestuurslid en webmaster voor de Vereniging voor filosofische praktijk - VFP van december 2020 tot en met maart 2022. Een vereniging voor allerlei typen filosofisch consulenten en practici.

Image

Drs. Peter Schmitz,
praktisch filosoof

Bestuurslid Ver. voor filosofische praktijk (Vfp)
(van dec 2020 tot maart 2022)

Peter Schmitz als gespreksleider

Gespreksleider bij Bossche sferen

De basis voor mijn filosofische praktijk is gelegd tijdens de studie filosofie in de jaren tachtig. De benodigde vaardigheden hiervoor heb ik vooral opgedaan in diverse workshops en trainingen

Met name in de
opleiding tot Socratisch gespreksleider bij Hans Bolten & Kristof van Rossem, en eerder een vergelijkbare opleiding bij Dries Boele. Later nog bij Marlou van Paridon.

Daarnaast workshops gevolgd bij Kristof van Rossem (o.a. kunst van het vragenstellen), Hans Bolten (vragenstellen), de Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden (ISVW),
en Erik Pool van La Scuola (Kralenspel).

Trainingen gevolgd:
- Socratisch gespreksleider: Boele; Bolten&VanRossem; Van Paridon
- Kunst van het vragenstellen: Bolten; VanRossem
- Training geestelijke verzorging: Hart voor Zingeving / Derde Verdieping
- Verbindend communiceren / geweldloze communicatie: Bridging gaps
- Psychiatrie in vogelvlucht: Indigo & Incluzio
- Natuurlijk, een netwerkcoach!: SWOA-Mezzo
- Het numineuze: Van den Berk / Academie voor geesteswetenschappen

Bioloog, filmer, ..., filosoof

In mijn eerste studie Biologie heb ik het vak onderwijskunde gevolgd en de studie-opdracht was om voor het vak Endocrinologie (hormoonkunde) een dierproef te vervangen door een film met bijbehorende lessen. Daar is mijn liefde voor het maken van films geboren.

In die tijd was het makkelijk om na je afstuderen een tweede studie te beginnen. Ik heb uiteindelijk zo'n drie jaar Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.
Met name voor het vak Sociale filosofie heb ik veel werkgroep en colleges gevolgd. Daar is ook de kiem gelegd voor de praktische filosofie (dat toen in opkomst kwam via o.a. Gerd Achenbach in Duitsland en Adriaan Hoogendijk - met de filosofische praktijk in NL).

Bijzonder goede herinneringen heb ik ook aan mijn werkzaamheden voor
een jaarprogramma van Studium Generale rond allerlei aspecten van wetenschapsfilosofie. Mijn hoogtepunt was het vertalen en produceren van het toneelstuk Immanuel Kant van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard. Sindsdien is theater een passie.

In 1995 ben ik bij een communicatiebureau gaan werken met als specialisme interactieve media (CDi, Dvd, internet).

Daarna gewerkt als zelfstandig communicatie-professional.

Voorheen: communicatieprofessional

Ik ben ruim vijfentwintig jaar actief in het wereldje van de media en de communicatie. Ik heb veel geschreven en geredigeerd, en honderden bedrijfsfilms gemaakt. Daarnaast advies gegeven bij tientallen organisaties. Onder andere voor Forum, woningbouwcorporaties, gemeenten, Organon, SNV e.d.

Opdrachtgevers waren zowel grote organisaties - multinationals, woningcorporaties en gemeentes en onderzoeksinstellingen, als kleinere adviesbureaus en ZZP'ers.

Mijn professionele weg is begonnen met het maken van een voorlichtingsfilm en het schrijven en regisseren van een grootschalige toneelvoorstelling voor het mbo tuinbouwonderwijs.

Dat laatste is misschien verrassend, maar in mijn (tweede) studie filosofie had ik ervaring opgedaan met het produceren van een theatervoorstelling voor Studium Generale. Dat vond ik magisch.

Daarvoor was ik vooral met muziek bezig (nog een half jaartje op het conservatorium gezeten), maar theater heeft me verder geleid naar het maken van films.

Belangstelling

Om compleet te relaxen maak ik graag lange wandelingen in de natuur. Of ik luister naar muziek, vooral jazz, geïmproviseerde muziek en modern klassiek.

De liefde voor theater is nooit weg gegaan. Ik heb meerdere toneelstukken geschreven en geregisseerd. Nu bezoek ik regelmatig voorstellingen in het theater.

Kwaliteiten

Ik ben:
- goed in luisteren
- analytisch
- een goede vragensteller
- creatief
- recht door zee
- vriendelijk
- geduldig.

Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


Wijs?

Ik wilde als jonge knul al wijs worden.
Die ambitie heb ik nog steeds.
Ik weet niet in hoeverre dat tot nu toe is gelukt.


© Denkkracht.nl / drs. Peter Schmitz / Laatste update: